Martin Tchiba
Languages EN DE FR NL HU

Biografie

English German France Dutch Hungarian

 

Pianist Martin Tchiba werd geboren in Boedapest in 1982.


Martin Tchiba treedt veelvuldig op als solist en in kamermuziek, bijvoorbeeld: Concertgebouw in Amsterdam, Tokyo Opera City Recital Hall, Herfstfestival Boedapest, Spoleto Festival, Braunschweig Classix Festival, Europäisches Klassik Festival Ruhr, Unicum Festival Ljubljana als solist met het Sloveens Filharmonisch Orkest, Festival Enescu in Roemenië, Budapest Music Weeks, Tonhalle Düsseldorf, Robert-Schumann-Saal Düsseldorf, Rudolf-Oetker-Halle Bielefeld, Beethovenhaus Bonn, Flagey Brussel, Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, Muziekcentrum Enschede, in Berlijn, Bazel, Salzburg, Den Haag… Martin speelde wereldpremières van stukken van vele vermaarde componisten (Gerhard Stäbler, György Kurtág, László Sáry, Moritz Eggert e.a.). Op Martins initiatief vonden er in Nederland, Hongarije en België meerdere concerten met muziek van de Nederlands-Hongaarse componist Geza Frid plaats. Ook trad Martin op in aanwezigheid van de Duitse en de Oostenrijkse bondspresidenten in Berlijn.


Martin nam vijf cd's op bij de labels Challenge Classics, Naxos, Telos en Hungaroton. De cd's kregen positieve recensies in de toonaangevende internationale muziekpers (BBC Music Magazine, Gramophone, Diapason, Le Monde de la Musique, Fono Forum, Rondo, ensemble, Musik & Theater Zürich, Elsevier, Het Parool, De Volkskrant, Ritmo, Die Zeit, neue musikzeitung, Neue Zeitschrift für Musik, American Record Guide e.a.) en worden wereldwijd op radio uitgezonden. Hij maakte vele radio- en televisieopnames voor de WDR Keulen, SR, Bayerischer Rundfunk, Deutschlandradio Kultur, de Hongaarse en de Nederlandse Radio en Televisie. Hij trad twee keer op in het tv-programma 'Vrije Geluiden' op 'Nederland 3' en 'Nederland 1'. Op de Berlijnse radio (RBB Kulturradio) werd een één uur durend portret over Tchiba uitgezonden.


Na zijn pianostudie bij Karl-Heinz Kämmerling in Hannover studeerde Martin Tchiba bij Thomas Duis aan de Hochschule für Musik in Saarbrücken en aan de Musikakademie Bazel bij Jean-Jacques Dünki. Daarnaast nam hij deel in masterclasses, onder andere bij Lazar Berman, Marie-Françoise Bucquet, Jan Marisse Huizing, György Kurtág en Jan Wijn. Martin verwierf als pianist een aantal prijzen en onderscheidingen. Zo won hij in Duitsland de eerste prijs in het Duitse concours 'Jugend Musiziert'. Ook kreeg hij ondersteuning van de 'Kunststiftung NRW' (Düsseldorf). Hij verkreeg de culturele onderscheiding ('Kulturförderpreis') van de Landeshauptstadt Saarbrücken en ontving studiebeurzen van de Friedrich Ebert Stichting en de DAAD. Martin werd diverse keren bij de Internationale Holland Music Sessions uitgenodigd en werd gepromoot als 'internationaal jong toptalent'.


Martin volgde ook aanvullende lessen in compositie en nam deel aan workshops met onder meer Earle Brown en Helmut Lachenmann. Zijn composities werden uitgevoerd door vooraanstaande ensembles en uitgezonden in Duitsland, Italië, Rusland en Nederland, o.a. tijdens de Internationale Gaudeamus Week in Amsterdam en bij het A-DEvantgarde Festival in München.