Martin Tchiba
Languages EN DE FR NL HU

Biografie

English German France Dutch Hungarian


Pianist Martin Tchiba werd geboren in Boedapest in 1982.


Hij treedt veelvuldig op als solist en in kamermuziek, bijvoorbeeld: Concertgebouw in Amsterdam, Tokyo Opera City Recital Hall, Herfstfestival Boedapest, Spoleto Festival, Braunschweig Classix Festival, Europäisches Klassik Festival Ruhr, Festival 'Ensemblia' Mönchengladbach, Unicum Festival Ljubljana (als solist met het Sloveens Filharmonisch Orkest), Festival Enescu in Roemenië, Budapest Music Weeks, Tonhalle Düsseldorf, Robert-Schumann-Saal Düsseldorf, Rudolf-Oetker-Halle Bielefeld, Beethovenhaus Bonn, Flagey Brussel, Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, Muziekcentrum Enschede, in Berlijn, Bazel, Salzburg en Den Haag. 2017 vond in de Tonhalle Düsseldorf Tchibas spraakmakend social-media-piano-recital 'WIReless' plaats (www.wireless-piano.com). Tchiba speelde wereldpremières van stukken van vele vermaarde componisten (Gerhard Stäbler, Moritz Eggert, Johannes Kreidler, György Kurtág, Michael Denhoff, Helmut Zapf, Sarah Nemtsov, Kunsu Shim, Alwynne Pritchard e.a.). Op zijn initiatief werden in Nederland, Hongarije en België meerdere concerten met muziek van de Nederlands-Hongaarse componist Geza Frid georganiseerd. Ook trad Tchiba op in aanwezigheid van de Duitse en de Oostenrijkse bondspresidenten in Berlijn.


Martin Tchiba nam vijf cd's op bij de labels Challenge Classics, Naxos, Telos en Hungaroton. De cd's kregen positieve recensies in de toonaangevende internationale muziekpers (BBC Music Magazine, Gramophone, Diapason, Le Monde de la Musique, Fono Forum, Rondo, ensemble, Musik & Theater Zürich, Elsevier, Het Parool, De Volkskrant, Ritmo, Die Zeit, Neue Musikzeitung, Neue Zeitschrift für Musik, American Record Guide e.a.) en worden wereldwijd op radio uitgezonden. Hij maakte vele radio- en televisieopnames voor WDR Keulen, SWR, SR, Bayerischer Rundfunk, Deutschlandradio Kultur, voor de Hongaarse en voor de Nederlandse Radio en Televisie. Hij trad twee keer op in het tv-programma 'Vrije Geluiden' (gefilmd in het Bimhuis in Amsterdam) op 'Nederland 1' en 'Nederland 3'. Op de Berlijnse 'RBB Kulturradio' werd een één uur durend portret over Tchiba uitgezonden, 'SR 2 KulturRadio' zond een twee en een half uur durend portret uit. Momenteel is hij bezig met twee nieuwe opnameprojecten: Bij de SWR in Baden-Baden neemt hij de pianomuziek van de componist Johannes Kreidler op. Bij het label Spektral verschijnt binnenkort een cd met 'pianoliederen' van Moritz Eggert, i.s.m. de Bayerischer Rundfunk.


Na zijn pianostudie bij Karl-Heinz Kämmerling in Hannover studeerde Martin Tchiba bij Thomas Duis aan de Musikhochschule in Saarbrücken en aan de Musikakademie Bazel bij Jean-Jacques Dünki. Daarnaast nam hij deel in masterclasses, onder andere bij Lazar Berman, Marie-Françoise Bucquet, Jan Marisse Huizing, György Kurtág en Jan Wijn. Tchiba verwierf als pianist een aantal prijzen en onderscheidingen. Zo won hij in Duitsland de eerste prijs in het nationale concours 'Jugend musiziert'. Hij verkreeg de culturele onderscheiding ('Kulturförderpreis') van de Landeshauptstadt Saarbrücken en ontving studiebeurzen van de Friedrich Ebert Stichting en de DAAD. Ook kreeg hij ondersteuning van de 'Kunststiftung NRW' (Düsseldorf). Tchiba werd diverse keren bij de International Holland Music Sessions uitgenodigd en werd gepromoot als 'internationaal jong toptalent'.


Martin Tchiba volgde ook aanvullende lessen in compositie en nam deel aan workshops met Earle Brown en Helmut Lachenmann. Zijn composities werden uitgevoerd door vooraanstaande ensembles, o.a. tijdens de Internationale Gaudeamus Muziekweek in Amsterdam en bij het aDevantgarde Festival in München. In het kader van het festival 'Bipolar' was Tchiba artistiek leider van een project over innovatief muziekonderwijs.