Martin Tchiba
Languages EN DE FR NL HU

Biografie

English German France Dutch Hungarian


Pianist, componist en mediakunstenaar Martin Tchiba werd geboren in Boedapest in 1982.


Hij concerteert veelvuldig op internationale podia (Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Opera City Recital Hall, Herfstfestival Boedapest, Spoleto Festival en vele anderen). 2017 vond in de Tonhalle Düsseldorf Tchibas spraakmakend social-media-concert 'WIReless' plaats (www.wireless-piano.com), 2018 realiseerde hij bij de Saarländischer Rundfunk als pianist, componist en mediakunstenaar zijn social-media-project 'Netzwellen' (www.tchiba.com/netzwellen). Tchiba speelde vele wereldpremières (van György Kurtág, Moritz Eggert, Johannes Kreidler, Sarah Nemtsov, Alwynne Pritchard, Gerhard Stäbler, Kunsu Shim en vele anderen). Op zijn initiatief werden in Nederland, Hongarije en België meerdere concerten met muziek van de Nederlands-Hongaarse componist Geza Frid georganiseerd. Tchibas composities worden internationaal opgevoerd (Gaudeamus Muziekweek, aDevantgarde Festival München en vele anderen) en hij krijgt regelmatig compositieopdrachten (recent van de Kunststiftung NRW en van de Muziek Biennale Niederrhein).


Martin Tchiba nam cd's op bij Challenge Classics, Naxos, Telos, Hungaroton en Spektral. De cd's kregen positieve recensies in de toonaangevende internationale muziekpers (BBC Music Magazine, Gramophone, Diapason, Le Monde de la Musique, Fono Forum, Rondo, ensemble, Musik & Theater Zürich, Elsevier, Het Parool, De Volkskrant, Ritmo, Die Zeit, Neue Musikzeitung, Neue Zeitschrift für Musik, American Record Guide e.a.) en worden wereldwijd op radio uitgezonden. Zijn opname van de Fantasie op. 116 nr. 4 van Brahms werd al meer dan 17 miljoen keer beluisterd op Spotify. Hij maakte vele radio- en televisieopnames voor WDR Keulen, SWR, SR, HR Frankfurt, Bayerischer Rundfunk, Deutschlandradio Kultur, voor de Hongaarse en voor de Nederlandse Radio en Televisie. Hij trad herhaaldelijk op in het tv-programma 'Vrije Geluiden' (VPRO, Bimhuis Amsterdam) op 'Nederland 1' en 'Nederland 3'. De Berlijnse 'RBB Kulturradio', 'SR 2 KulturRadio' en de Zwitserse 'RTS Espace 2' zonden uitgebreide radio-portretten uit. 2019 richtte hij zijn eigen cd-label 'emt EDITION MARTIN TCHIBA' op (www.tchiba.com/edition); de eerste cd 'Johannes Kreidler: Piano Music. Martin Tchiba, piano' (in samenwerking met SWR) kreeg veel internationale reacties en radiouitzendingen; in oktober 2021 verscheen de nieuwe cd 'Martin Tchiba: klang collection (electroacoustic compositions)'.


Na zijn pianostudie bij Karl-Heinz Kämmerling in Hannover studeerde Martin Tchiba piano bij Thomas Duis aan de Hochschule für Musik Saar in Saarbrücken en bij Jean-Jacques Dünki aan de Musikakademie Bazel en compositie bij Michael Denhoff in Bonn. Daarnaast nam hij deel aan masterclasses, onder andere bij Lazar Berman, Marie-Françoise Bucquet, Jan Marisse Huizing, György Kurtág en Jan Wijn, en volgde compositie-workshops met Earle Brown en Helmut Lachenmann. Tchiba verwierf een aantal prijzen en onderscheidingen. Zo won hij in Duitsland de eerste prijs in het nationale concours 'Jugend musiziert'. Hij verkreeg de culturele onderscheiding ('Kulturförderpreis') van de Landeshauptstadt Saarbrücken en ontving studiebeurzen van de Friedrich-Ebert-Stiftung en de DAAD. Ook kreeg hij ondersteuning van de Kunststiftung NRW (Düsseldorf). Tchiba werd diverse keren bij de International Holland Music Sessions uitgenodigd en werd gepromoot als 'internationaal jong toptalent'. 2018 verkreeg hij als pianist, componist en mediakunstenaar de 'Förderpreis für Musik' van de Landeshauptstadt Düsseldorf.


In het kader van het festival 'Bipolar' en voor 'Erasmus+' was Tchiba artistiek leider van projecten over innovatief muziekonderwijs voor jongeren.