Martin Tchiba
Languages EN DE FR NL HU

Életrajz

English German France Dutch Hungarian


Martin Tchiba zongoraművész, zeneszerző és multimédia-művész 1982-ben született Budapesten, 1985 óta Németországban él. Nemzetközi szinten koncertezik szólistaként és kamarazenészként, olyan prominens koncerttermek és fesztiválok, mint pl. a Concertgebouw Amsterdam, a Tokyo Opera City Recital Hall, a Budapesti Őszi Fesztivál és a Spoleto Festival vendégeként. A közelmúltban különleges figyelmet keltett két innovatív "social-media-piano-recital" megvalósításával a düsseldorfi Tonhalle-ben ("WIReless" 2017), valamint a Saarländischer Rundfunk-nál ("Netzwellen" 2018). Tchiba előadói repertoárja minden korszakból merít és kreatívan bővül elfelejtett mesterművek felkutatása révén is. Neves kortárs szerzők műveinek ősbemutatóját játszotta (pl. Gerhard Stäbler, Moritz Eggert, Johannes Kreidler, Kurtág György, Sáry László és Sarah Nemtsov), sok esetben számára íródott alkotásokat. Tchiba zeneszerzőként is nemzetközi porondon szerepel, kompozíciói pl. az amszterdami Gaudeamus Muziekweek, a müncheni aDevantgarde-Festival és sok más fesztivál keretében és számos rádióadásban hangzottak el; az utóbbi másfél évben többek között a Kunststiftung NRW-től és a WestLotto-tól kapott zeneszerzői felkérést.


Zongoralemezei a Telos, a Naxos, a Hungaroton, a Challenge Classics és a Spektral kiadóknál jelentek meg és nagyon pozitív visszhangra találtak a nemzetközi szaksajtóban (pl.: BBC Music Magazine, Gramophone, Diapason, Le Monde de la Musique, Fono Forum, Rondo, Ritmo, Musik & Theater Zürich, Muzsika, Gramofon, Die Zeit, Neue Musikzeitung, Neue Zeitschrift für Musik, Het Parool Amsterdam, American Record Guide), valamint világszerte folyamatosan szerepelnek a rádióadók programján. Tchiba 2019-ben emt EDITION MARTIN TCHIBA néven saját lemezkiadót alapított, elsőként Johannes Kreidler összes zongoradarabját tartalmazó CD-je 2019-ben jelent meg itt az SWR-rel együttműködésben és a Kunststiftung NRW támogatásával, mely CD szintén jelentős nemzetközi médiavisszhangra lelt. Legújabb lemezét zeneszerzőként jelentette meg 2021-ben, "klang collection" címmel, a német Zenei Alapítvány (Musikfonds) támogatásával. Számos rádiófelvételt készített, pl. a következő adók számára: WDR Köln, SWR, SR, Bayerischer Rundfunk, Hessischer Rundfunk, Deutschlandradio Kultur Berlin, Magyar Rádió, Holland Rádió. Művészi munkájáról nagyszabású portréműsorok készültek (pl. "RBB Kulturradio" Berlin, "SR 2 KulturRadio", "RTS Espace 2" Svájc). Zenei TV-felvételek a Muziekgebouw Amsterdam üvegpalotájában (Holland Televízió).


Ifjúkorában Hannoverben Karl-Heinz Kämmerlingnél részesült pianisztikai képzésben és kimagasló sikereket ért el zenei versenyeken. Ezután a Saarbrückeni Zeneművészeti Főiskolán Thomas Duis volt a mestere, majd a Bázeli Zeneművészeti Főiskolán szerzett kitüntetéssel zongoraművészi diplomát, tanára ott Jean-Jacques Dünki volt. Szólistaként sok mesterkurzuson és műhely-találkozáson vett részt olyan mestereknél, mint pl. Lazar Berman és Kurtág György. Tchiba zeneszerzőként is több díjban és kitüntetésben részesült. Michael Denhoffnál folytatott kompozíciós tanulmányokat Bonnban. Konzultációk alkalmával fontos impulzusokat kapott pl. Earle Brown és Helmut Lachenmann zeneszerzőktől.


Tchiba a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), majd a DAAD-ösztöndíjasa volt, és Észak-Rajna-Vesztfália állami művészeti alapítványának (Kunststiftung NRW) támogatását is élvezhette. Elnyerte Saarbrücken tartományi főváros művészeti-kulturális díját. A német és az osztrák köztársasági elnök jelenlétében játszott Berlinben. Az International Holland Music Sessions több esetben részesítette kiemelt promócióban, mint "International Young Top Talent". 2018-ban Düsseldorf tartományi főváros zenei díjával tüntették ki zongoraművészi és zeneszerzői tevékenységéért.


Művészeti vezetőként realizált egy kétéves projektet az innovatív zenei kommunikáció tárgykörében a "Bipolar - német-magyar kulturális együttműködés" és a német Szövetségi Kulturális Alapítvány támogatásával. Martin Tchiba folyékonyan beszél magyarul is. Németül kiadta és német nyelvű használatra adaptálta Sáry László "Kreatív zenei gyakorlatok" című művét (Pfau Kiadó). Fiatalok számára több újzenei education-programot hozott létre, pl. az Erasmus+ keretében, nemzetközi részvétellel. Számos kiváló magyar zenésszel dolgozik együtt, és már 2000 óta aktívan részt vesz a magyar zene külföldi népszerűsítésében.


Zenei témájú cikkei rendszeresen jelennek meg vezető német zenei szaklapokban, így a Neue Zeitschrift für Musik (NZfM) és a Neue Musikzeitung (nmz) hasábjain. Gyakori interjú-vendég a német és a nemzetközi kulturális média zenei témájú adásaiban is.