Martin Tchiba
Languages EN DE FR NL HU

Életrajz

English German France Dutch Hungarian


Martin Tchiba zongoraművész 1982-ben született Budapesten, 1985 óta Németországban él. Nemzetközi szinten koncertezik szólistaként és kamarazenészként, olyan prominens koncerttermek és fesztiválok, mint pl. a Concertgebouw Amsterdam, a Tokyo Opera City Recital Hall, a Budapesti Őszi Fesztivál és a Spoleto Festival vendégeként. Szóló-fellépés a német és az osztrák köztársasági elnök jelenlétében Berlinben. A közelmúltban különleges figyelmet keltett két innovatív "social-media-piano-recital" megvalósításával a düsseldorfi Tonhalle-ben ("WIReless" 2017), valamint a Saarländischer Rundfunk-nál ("Netzwellen" 2018). Tchiba előadói repertoárja minden korszakból merít és kreatívan bővül elfelejtett mesterművek felkutatása révén is. Neves kortárs szerzők műveinek ősbemutatóját játszotta (pl. Gerhard Stäbler, Moritz Eggert, Johannes Kreidler, Kurtág György, Sáry László és Sarah Nemtsov), sok esetben számára íródott alkotásokat.


Lemezei a Telos, a Naxos, a Hungaroton, a Challenge Classics és a Spektral kiadóknál jelentek meg és nagyon pozitív visszhangra találtak a nemzetközi szaksajtóban (pl.: BBC Music Magazine, Gramophone, Diapason, Le Monde de la Musique, Fono Forum, Rondo, Ritmo, Musik & Theater Zürich, Muzsika, Gramofon, Die Zeit, Neue Musikzeitung, Neue Zeitschrift für Musik, Het Parool Amsterdam, American Record Guide), valamint világszerte folyamatosan szerepelnek a rádióadók programján. Johannes Brahms Tchiba által CD-re játszott op. 116/4. Fantáziáját eddig több mint 15 millió alkalommal hallgatták meg világszerte a Spotify csatornán, ez kimagasló klasszikus zenei siker ezen a plattformon. Legújabb, Johannes Kreidler összes zongoradarabját tartalmazó CD-je 2019-ben jelent meg az SWR-rel együttműködésben. Számos rádiófelvételt készített, pl. a következő adók számára: WDR Köln, SWR, SR, Bayerischer Rundfunk, Deutschlandradio Kultur Berlin, Magyar Rádió, Holland Rádió. Művészi munkájáról estét betöltő portréműsorok készültek ("RBB Kulturradio" Berlin és "SR 2 KulturRadio"). Zenei TV-felvételek a Muziekgebouw Amsterdam üvegpalotájában (Holland Televízió).


Ifjúkorában Hannoverben Karl-Heinz Kämmerlingnél részesült pianisztikai képzésben és kimagasló sikereket ért el zenei versenyeken. Ezután a Saarbrückeni Zeneművészeti Főiskolán Thomas Duis volt a mestere, majd a Bázeli Zeneművészeti Főiskolán szerzett kitüntetéssel zongoraművészi diplomát, tanára ott Jean-Jacques Dünki volt. Szólistaként sok mesterkurzuson és műhely-találkozáson vett részt olyan mestereknél, mint pl. Lazar Berman és Kurtág György.


Tchiba a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), majd a DAAD-ösztöndíjasa volt, és Észak-Rajna-Vesztfália állami művészeti alapítványának (Kunststiftung NRW) támogatását is élvezhette. Elnyerte Saarbrücken tartományi főváros művészeti-kulturális díját. Az International Holland Music Sessions több esetben részesítette kiemelt promócióban, mint "International Young Top Talent". 2018-ban Düsseldorf tartományi főváváros zenei díjával tüntették ki.


Művészeti vezetőként realizált egy két-éves projektet az innovatív zenei kommunikáció tárgykörében a "Bipolar - német-magyar kulturális együttműködés" és a német Szövetségi Kulturális Alapítvány támogatásával. Martin Tchiba folyékonyan beszél magyarul is. Németül kiadta és német nyelvű használatra adaptálta Sáry László "Kreatív zenei gyakorlatok" című művét (Pfau Kiadó). Több kiváló magyar zenésszel dolgozik együtt, és már 2000 óta aktívan részt vesz a magyar zene külföldi népszerűsítésében.


Zongoraművészi munkája mellett a zeneszerzés is foglalkoztatja, Michael Denhoffnál Bonnban folytatott kompozíciós tanulmányokat. Konzultációk alkalmával fontos impulzusokat kapott pl. Earle Brown és Helmut Lachenmann zeneszerzőktől. Tchiba zeneszerzőként is nyert díjakat, s darabjaival is nemzetközi porondon szerepel, pl. az amszterdami Gaudeamus Muziekweek és a müncheni aDevantgarde-Festival keretében. Zenei témájú cikkei rendszeresen jelennek meg vezető német zenei szaklapokban, így a Neue Zeitschrift für Musik (NZfM) és a Neue Musikzeitung (nmz) hasábjain. Gyakori interjú-vendég a német és a nemzetközi kulturális média zenei témájú adásaiban is.